Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Пълнена тиква със свинско и праз

Пълнена тиква със свинско и праз

Потребител#165452Потребител#165452
Чирак
733701691
Пълнена тиква със свинско и праз5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4
"За почитателите на комбинацията от солено и сладко, едно изключително ястие с ухание на есен."

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. около 3 кг
  • свинско месо - 500 - 600 грама
  • моркови - 2 бр.
  • патладжани - 1 бр. малък
  • гъби - 250 - 300 г
  • чушки - 1 бр. червена
  • праз - 2 стръка
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • червено вино - 1/ 2 к.ч.
  • риган
  • черен пипер
  • сол
  • майорана
  • канела - 1 щипка
  • дафинов лист - 2 бр.
  • червен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отрязва се капак на тиквата и след това тя се почиства от семките и влакната, като се издълбава внимателно с лъжица. Тиквата се набожда на няколко места с вилица и се посолява вътре.

Празът се почиства и нарязва на колелца, месото се нарязва на хапки. Гъбите се почистват с кърпа, обелват се и се нарязват.

Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят за 15 минути да пуснат горчивия си сок. Морковите се нарязват.

В няколко лъжици олио се запържва празът, докато поомекне и се изважда. В същата мазнина се запържва свинското до побеляване и също се изважда. След това се задушават заедно останалите зеленчуци и гъбите.

Когато поомекнат, към тях се добавят месото и празът, налива се виното, слагат се подправките и доматеното пюре и се оставят да покъкрят заедно десетина минути.

Накрая се добавя червения пипер и се разбърква. Тиквата се напълва със сместа, увива се във фолио и се пече на 180 градуса за 2- 2.5 часа.

Когато пълнената тиква омекне, се отвива фолиото и се запича още 20-тина минути без него.

Пълнената тиква със свинско и праз е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: