Начин на приготвяне
От предната вечер изчиствам тиквата от семките, остъргвам я с лъжица от вътре до дебелина с кората около 2.5 -3 см. Като режете капака, трябва да внимавате, защото трябва да е цял, а не счупен, реже се трудно (аз пробвах с нож за хляб, назъбен като трион) - капакът не бива да се реже много надолу, нито пък да е плитък.
След като я остържа добре, отвътре я посолявам и затварям с капака, за да не изсъхва.
Нарязвам си месото на хапки и го мариновам с виното, горчицата малко олио и унисос на вкус. Слагам чер пипер млян, белия пипер млян, чесъна на прах, мащерка и риган, разбърквам месото с маринатата и го слагам в хладилника до другия ден.
На следващия ден изцеждам течността, която се е събрала в тиквата, задушавам в малко мазнина на среден огън нарязаните на парченца гъби, месото около 15-20 минути също задушавам в мазнина.
На дъното на тиквата слагам гъбите, 1 парче нарязано от топеното сирене, подправки /всички подправки са по желание, вие можете да ги замените по ваш вкус/ + унисос, месото + парче нарязано топено сирене + подправки, маринованите лукчета и накрая нарязаната на парчета сурова наденица(може вместо наденица да добавите бекон или луканка или филе).
Заливам отгоре с готварската сметана и затварям капака на тиквата. След това цялата тиква увивам с домакинско фолио, поставям я в тава, в която слагам вода - не много, а колкото да не загори тиквата в тавата.
Пека пълнената тиква около 3 часа и половина на сравнително силна фурна. В първия час около 220 градуса, намалявам на 200, като следя за водата в тавата да не извира напълно.
Когато е готова пълнената тиква с меса, махам фолиото и разрязвам по дъгите на тиквата на парчета заедно с плънката (хубаво е с някаква по широка лопатка да я извадите от тавата цяла в поднос, но внимателно, за да не се разпадне, преди да я нарежете, после е невъзможно.