Начин на приготвяне
Тиквата се измива, изрязва се от към дръжката малка част като капаче. Почиства се от вътре, махат се семките и влакната. Намазва се от вътре хубаво с мед.
Стафидите се накисват в рома и се оставят за няколко минути да омекнат. Сините сливи и кайсиите се нарязват на дребно. Дюлята се измива и нарязва също на дребно. Гроздето оставете на зърна.
Орехите счукайте на дребно, така по-лесно пускат аромата си. Сложете в купа орехите, парчетата сливи, кайсии, дюля, зърната грозде, настържете кората на една мандарина и добавете меда, стафидите заедно с рома, канела и ванилия.
Размесете всичко в купата, така че всички съставки и аромати да се смесят. Сипете в тиквата тази смес, сложете капака и увийте тиквата във фолио. Сложете в тава с малко вода, около 1ч.ч и поставете във загрята фурна на 250 градуса. Печете 30 мин след това намалете температурата на 180 градуса и печете още час и половина, като наблюдавайте да има вода в тавата.
Накрая отвийте фолиото и допечете тиквата до готовност и приятен златист цвят.
Бележки: Според сорта тиква, времето за печене е различно. Печете до омекване и приятен карамелен цвят на тиквата. Може да ароматизирате още с кардамон и сух джинджифил, плодовете са по избор, количеството на меда е ориентировъчно според вкуса, може да го замените с кафява захар. Алкохола може да замените с коняк или уиски.