Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Пълнена тиква с вкусотийки

Пълнена тиква с вкусотийки

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пълнена тиква с вкусотийки
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
175 мин.
Порции
8
"Уникална печена тиква с аромат на Коледа и много празнично настроение"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. голяма
  • орехи - 2 ч.ч. почистени
  • сини сливи - 10 бр. сушени
  • кайсии - 6 бр. сушени
  • дюли - 1 бр.
  • грозде - 50 г черно
  • ром - 2 с.л.
  • стафиди - 50 г тъмни
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • мед - 6 с.л.
  • мед - за намазване
  • мандарини - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се измива, изрязва се от към дръжката малка част като капаче. Почиства се от вътре, махат се семките и влакната. Намазва се от вътре хубаво с мед.

Стафидите се накисват в рома и се оставят за няколко минути да омекнат. Сините сливи и кайсиите се нарязват на дребно. Дюлята се измива и нарязва също на дребно. Гроздето оставете на зърна.

Орехите счукайте на дребно, така по-лесно пускат аромата си. Сложете в купа орехите, парчетата сливи, кайсии, дюля, зърната грозде, настържете кората на една мандарина и добавете меда, стафидите заедно с рома, канела и ванилия.

Размесете всичко в купата, така че всички съставки и аромати да се смесят. Сипете в тиквата тази смес, сложете капака и увийте тиквата във фолио. Сложете в тава с малко вода, около 1ч.ч и поставете във загрята фурна на 250 градуса. Печете 30 мин след това намалете температурата на 180 градуса и печете още час и половина, като наблюдавайте да има вода в тавата.

Накрая отвийте фолиото и допечете тиквата до готовност и приятен златист цвят.

Бележки: Според сорта тиква, времето за печене е различно. Печете до омекване и приятен карамелен цвят на тиквата. Може да ароматизирате още с кардамон и сух джинджифил, плодовете са по избор, количеството на меда е ориентировъчно според вкуса, може да го замените с кафява захар. Алкохола може да замените с коняк или уиски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: