Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и му добавяме бакпулвера. Отмерваме 75 мл прясно мляко. Стопляме прясното мляко и в него слагаме 1/3 от кубче мая. Слагаме още и 1 с.л. брашно и щипка захар.
Разбъркваме и оставяме да шупне маята. Трябва маята и захарта да се размият в течността. Правим кладенче в брашното. Чукваме вътре две малки яйца и прясното мляко с захарта, брашното и шупналата мая.
Към съставките добавяме щипка сол и щипка червен пипер. После прибавяме олиото, като предварително сме си го отмерили - 60 мл и киселото мляко - 75 (приблизително 4 с.л.).
Натрошаваме сиренето и го прибавяме него при другите продукти. Слагаме сиренето най - накрая. Добре е да е твърдо сирене. Замесваме меко тесто директно в съда, в който сме сложили продуктите.
После го замесваме върху маса посипана с брашно. След като омесим тестото, го делим на 2 топки. Оставяме ги на топло за 20 мин. да втасат. Пак си набрашняваме масата и разточваме кръг и режем с остър нож на 8 триъгълника.
По същия начин разточваме и другата топка на кръг и режем на 8. Можем да разделим на 4 и да нарежем на 4. От дозата излизат 16 кифли. Правила съм ги и по двата начина.
Тестото, което се получава, е меко и и жълто. Режем шунката на парчета и слагаме във всяка кифла. Навиваме ги. В голяма тав, а застлана с хартия за печене редим кифлите на разстояние една от друга.
В купа си разбиваме 1 яйце и добавяме 1 ч.л меко масло. Втасват на топло кифлите за 30 мин. След като се надуят, ги мажем с четка с яйчената смес. Всяка кифла обилно я поръсваме последователно с шарена сол, червен пипер и сусам.
Печем на 190 градуса в загрята преди това фурна до готовност. Рецептата е от кулинарен блог, овeличих малко олиото и намалих бакпулвера. Получават се меки и пикантни кифли.