Начин на приготвяне
Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме морковите на колелца. Карфиола го накъсваме на розички. Зелените домати оставяме цели.
Те се надупчват с вилица, за да може да поемат саламурата. Пипера го режем на парчета. Гулията я нарязваме на парчета също.
В буркана слагаме солта, захарта и оцета. Редим зеленчуците, като ги редим на пластове. Когато се напълни бурканът, наливаме вода догоре. Най-отгоре слагаме стръковете целина. Прибавяме аспирина.
Затваряме буркана с капачка много добре и обръщаме. В рамките на седмица поклащаме, обръщаме буркана.
Дозата е за буркан от 3 л и за около 2.4 кг зеленчуци.
След като стане туршията, я слагаме на студено място в мазата.