Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и канелата. Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, меда и содата (угасена в малко оцет). Разбъркайте добре и изсипете сместа в брашното.
Замесете средно твърдо тесто. Оставете го в хладилника за 1 час.
Извадете и разточете на кора с дебелина 0.5 см. Изрежете с различни по големина звезди (по две от всеки размер, най-малките може да бъдат и по три.).
Наредете ги в тава, застлана с хартия и печете на 180 градуса, около 10-15 минути (не ги препичайте). Извадете от фурната и оставете да се охладят. От същото тесто изрежете кръгчета с диаметър по-голям от най-големия размер звезди.
Изпечете ги по същия начин.
Пресейте захарта за глазурата.
Разбийте белтъците с лимоновия сок. Към тях добавете лъжица по лъжица пудрата захар.
Разбивайте, докато белтъците поемат цялото количество захар. Ако е много гъсто, добавете малко вода, но не прекалено. Оцветете в зелено и изсипете сместа в пош с малък отвор.
Първо очертайте бисквитите, а след това ги запълнете със глазурата. Оставете да изсъхнат и ги слепете под формата на елхичка, като започвате от най-големите звезди и стигнете до най-малките. Украсете с цветни декорации.
Може да украсите елхичките с фондан вместо глазура.
Броят на скаличките зависи от големината на формичките, с които ще изрязвате.
Новогодишните медени елхички са готови.
Коментари