Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и добавете към него маята и захарта. Оставете настрана за 10-15 минути. През това време пресейте брашното и в кладенче в средата добавете към него солта, олиото, сметаната, разбитите яйца и накрая прясното мляко с шупналата вече мая. Замесете гладко меко тесто и оставете на топло, покрито с кърпа за около 40 минути да втаса.
Премесвате отново и разточвате на правоъгълник около 65/35 см. Мажете го с масло и поръсвате с шарена сол. Навивате на руло като крайчетата изрязвате и ще използвате по-късно за пиленце. Рулото завивате на кравай и пренасяте във застлана с хартия за печене тава.
С помощта на ножица или остър нож режете рулото под формата на цвете, като не стигате до средата. Получените листенца от цветето завивате настрани, така че да стане плътно гнездо.
Останалото тесто разточвате на дълго цилиндърче (около 30 см) и завързвате като възелче. Горния му край ще бъде главичката на пилето, а долния опашката. Опашката нарежете на няколко места, за да изглежда като перца, а главата оформете с човка и черен пипер за очи.
Слагате пилето в средата на тавата и намазвате питката с останалия жълтък, разбит с малко олио и прясно мляко. Пече се в предварително загрята фурна на 220 гр. за около 30 минути.