Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Бриош»Пухкава и мека Бриош Питка

Пухкава и мека Бриош Питка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пухкава и мека Бриош Питка
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
21/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Класно изпълнение на питка Бриош - аплодираме силно"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г + за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 90 мл
  • масло - 60 г
  • мая - 15 г жива
  • захар - 30 г
  • сол - 1/2 ч.л. с връх
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята при леко затопленото прясно мляко с лъжица захар.

Разбийте едното яйце и белтъка на второто със останалата захар и половината разтопено масло. Смесете течните съставки.

Пресейте брашното в купа, разбъркайте със солта и направете кладенче в центъра. Сипете в него течната смес и замесете тесто. То е меко и лепкаво, затова е добре да ползвате миксер с приставки за тесто или кухненски робот/уред с подходящата фунция. В процеса на месене добавяйте и останалото масло, но този път меко, на парченца, а не течно и разтопено нацяло. Добавяйте си и брашно по малко, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Месете до постигане на еластичност, но не прекалявайте с брашното, защото тестото ще си добие желания вид и ще спре да лепне от по-дългото месене - поне 10 минути на ръка или 6 минути с уред.

Оставете в купата, като я намаслите предварително, за да втаса около 1 час в топло помещение.

Разделете тестото на малки топчета, разточвайте всяко на тънък кръг и прегъвайте във форма на полумесец. След това прихванете и съединете двата края на полумесеца. Така получените формички подреждайте в кръг на малко разстояние в тавичка с диаметър 22 см. Покрийте оформената питка-бриош със стреч фолио и оставете отново да втаса докато утрои обема си - почти 2 часа. Ако в помещението е топло, може и за по-малко време, затова следете да не превтаса.

Намажете бухналата питка със разбития с малко вода и олио жълтък, като внимавате да не притискате тестото. За да достигнете добре до всяка извивка и допирът до тестото да е лек и нежен, използвайте кухненска четка за целта.

Печете бриоша в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, а ако забележите, че коричката бързо се е зачервила, намалете градусите на 160 и увеличете малко времето. Може след 15-тата минута да покриете с пласт алуминиево фолио.

Готовата питка Бриош оставете да изстине върху решетка и разчупете на своята трапеза.

Много нежна, ефирна и мека с пленително ухание на масло питка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Фантастично изглежда!
01.05.2022 22:47
1