Начин на приготвяне
Натрошете маята при леко затопленото прясно мляко с лъжица захар.
Разбийте едното яйце и белтъка на второто със останалата захар и половината разтопено масло. Смесете течните съставки.
Пресейте брашното в купа, разбъркайте със солта и направете кладенче в центъра. Сипете в него течната смес и замесете тесто. То е меко и лепкаво, затова е добре да ползвате миксер с приставки за тесто или кухненски робот/уред с подходящата фунция. В процеса на месене добавяйте и останалото масло, но този път меко, на парченца, а не течно и разтопено нацяло. Добавяйте си и брашно по малко, докато тестото започне да се отделя от стените на купата. Месете до постигане на еластичност, но не прекалявайте с брашното, защото тестото ще си добие желания вид и ще спре да лепне от по-дългото месене - поне 10 минути на ръка или 6 минути с уред.
Оставете в купата, като я намаслите предварително, за да втаса около 1 час в топло помещение.
Разделете тестото на малки топчета, разточвайте всяко на тънък кръг и прегъвайте във форма на полумесец. След това прихванете и съединете двата края на полумесеца. Така получените формички подреждайте в кръг на малко разстояние в тавичка с диаметър 22 см. Покрийте оформената питка-бриош със стреч фолио и оставете отново да втаса докато утрои обема си - почти 2 часа. Ако в помещението е топло, може и за по-малко време, затова следете да не превтаса.
Намажете бухналата питка със разбития с малко вода и олио жълтък, като внимавате да не притискате тестото. За да достигнете добре до всяка извивка и допирът до тестото да е лек и нежен, използвайте кухненска четка за целта.
Печете бриоша в загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути, а ако забележите, че коричката бързо се е зачервила, намалете градусите на 160 и увеличете малко времето. Може след 15-тата минута да покриете с пласт алуминиево фолио.
Готовата питка Бриош оставете да изстине върху решетка и разчупете на своята трапеза.
Много нежна, ефирна и мека с пленително ухание на масло питка.
Добър апетит!
Коментари