Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Пухкави пълнозърнести питки с извара

Пухкави пълнозърнести питки с извара

Пухкави пълнозърнести питки с извара
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
"Вместо готов хляб - пухкави пълнозърнести питки с извара - защото са полезни и се приготвят лесно"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 4 ч.ч.
  • извара - 1 и 1/2 ч.ч.
  • хималайска сол - 1 и 1/2 ч.л. фина
  • маково семе - 2 с.л.
  • сусам - 2 с.л.
  • слънчогледово семе - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - 3 с.л.
  • шарена сол - 1/3 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • джоджен - 1/4 ч.л. сушен стрит
  • босилек - 1 ч.л. сушен стрит
  • вода - 1 и 1/5 ч.ч.
  • шарлан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма дълбока купа сипваме пълнозърнестото брашно.

В отделен съд разбъркваме изварата с 1/3 от солта (1/2 ч.л.) и я добавяме към брашното. След това към тях прибавяме семената - слънчогледовото семе, маковото семе и сусама.

За да стане пухкаво тесто, добавяме содата за хляб и я активираме с ябълковия оцет. Подправяме с хималайската сол, шарената сол, сушения джоджен чубрица и босилек. Разбъркваме всичко заедно равномерно.

Постепенно добавяме водата, като замесваме хубаво тесто - нито сухо, нито мокро. Месим продължително време, за да стане еластично.

Разделяме тестото на две еднакви части, всяка една -  на още две части, а следващите - на по три части. Получават се около 24 малки питчици.

Намазваме с шарлан плоска тава и подреждаме 12 от тях, разположени на шах мат с разстояние помежду им. Намазваме ги и отгоре с шарлан.

Печем пълнозърнестите хлебчета на 200 градуса, като първите 10 минути фурната трябва да е пусната и отгоре и отдолу, и още 25 минути -  само отгоре да пече.

Прекрасни ароматни и пухкави мини питки с извара!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: