Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в малка част от топличкото мляко. Оставя се покрито да престои 10 минути.
В пресятото брашно със солта се прави кладенче, в което се сипва втасалата мая, останалото прясно мляко, олиото и яйцата. Замесва се гладко и нелепнещо еластично тесто, което се оставя покрито с кърпа на топло да втаса до удвояване на обема.
Тестото и маслото се разделят на 4 части. Трябва да се отбележи, че тестото е дота меко, но не бива да се меси още, а просто да се поръсва обилно с брашно, докато се оформя.
Четирите топки се точат на кори с дебелина 2 см и се покриват с по 1/4 студено масло на парченца. Съединяват се една върху друга и се прегъва на полумесец. Разточва се по посока на дълга лента, прегъва се на две по дължина и се разточва пак на кръг.
Вече от този кръг се режат триъгълници, като всеки от тях се навива като кроасанче или кифличка. Готовите кифли се подреждат в тава с хартия за печене. Покрива се с домакинска кърпа и се оставя питката да втаса за около половин-един час - отново до удвояване на обема.
Втасалата питка се маже с жълтък с малко олио в него, след което се ръси със сусам.
Питата се изпича в предварително загряна фурна на 190˚С. След като видите, че питката се зачервява, може да намалите на 180˚С.
Готовата питка накифлички може да се напръска с малко вода и се запарва с кърпата.
Коментари
Един кошмар е тази рецепта!
Хора не се лъжете да я правите!