Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Дядо Коледа

Питка Дядо Коледа

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9722k9
Питка Дядо Коледа
Снимка: Vildan Ahmedova
6 / 7
29/11/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
3 - 4 броя
"Добрият старец ще дойде и ще донесе подаръци на всеки, който е приготвил ароматна погача с неговия лик"

Необходими Продукти

  • брашно - около 500 грама
  • яйца - 2 бр.
  • мая - половин кубче
  • вода - 200 мл хладка вода или мляко
  • сол - 1 чаена лъжица
  • захар - 1 чаена лъжица
  • масло - 70 грама краве
  • За украсата
  • лютеница
  • черен пипер - 2 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти. В средата му правим кладенче в него натрошвам живата мая и я заливам с хладката вода или прясно мляко. Прибавям захарта и солта. Разбърква се. Добавят се и останалите изброени продукти без лютеницата.

Замесва се меко тесто. След като тестото е готово се остава завито и на топло да втаса за около 20 - 30 минути. След което тестото се разделя на три части. Едната топка тесто трябва да е малко по-голяма от останалите две. От по голямата топка тесто се прави лицето на Дядо Коледа. От другите две топки се правят шапката и брадата, като се оставя малко тесто за брадата и носа на Дядо Коледа.

Получената пита се оставя да втаса за около 30-тина минути. След което се поставят двете зърна черен пипер за очи. Шапката на Дядо Коледа се помазва с лютеница. Пече се на предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 - 40 минути. Питата се проверява дали е готова с клечка за зъби. След като питата е готова, се вади от фурната поръсва се с малко вода и се завива за 5 - 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: