Начин на приготвяне
Първо, пресейте брашното, яйцето, което е необходимо за сместа - трябва да е със стайна температура, не току-що извадено от хладилника.
Брашно ще е необходимо не само при омесването, но и при разточването на корите за баница, за да не залепват и не се късат. Най-добре си подгответе да имате един цял пакет брашно на разположение.
Следваща стъпка е да сложите брашното в купа и да направите дупка в средата, слагате останалите продукти в нея и малка част от водата. Постепенно добавяте брашното от външната страна на кладенчето навътре, после добавяте малко по малко останалата вода.
Трябва да се получи средно твърдо тесто. Трябва хубаво да го омесите, за да бъде гладко. Месенето продължава около 15 минути.
Трета стъпка е да разделите тестото на равни топки, завивате с кърпа и ги оставяте да втасат в топла стая (не във фурна). По желание се намазват с мазнина, преди да бъдат покрити с кърпа.
След като се надуят, премахнете кърпата и започнете да разточвате топките. Разточват се върху обилно намазнена повърхност с брашно, за да не залепват и не се късат, разточват се на възможно най-тънко във формата на кръг.
Когато разточите една кора, я слагате на вестник, за всяка отделен и продължавате, докато не разточите всички топки. Напръсква се с брашно и самата точилка.
Забърквате сместа за вътрешността на домашната баница - кисело мляко и яйца в една купа бъркате до еднородна смес, разтапяте половин бучка масло в микроволнова или на тиган в отделен съд, натрошавате в отделен съд сирене.
След което намазвате кората с масло, разпръсквате по нея от сместа с кисело мляко и яйце, поръсвате надробеното сирене, хващате двата края на вестника и свивате кората, така правите с всяка една като едновременно с това ги подреждате в намазана с олио с тава.
Каквото остане от плънката намазвате върху баницата, слагате да се пече. Като се позапече изваждате готовата вита баница, пръскате я обилно със студена вода и я слагате за още около десетина минути да се изпече и да стане хрупкава.
При образуване на златиста коричка точената вита баница е готова!
Бон Апети!
Коментари