Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Асорти

Козунак Асорти

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Козунак Асорти
Снимка: Добринка Петкова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Ние сбъдваме кулинарните ви фантазии"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • яйца - 6 яйца
  • захар - 300 г
  • масло - 125 г
  • олио - 80 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • лимонова кора
  • за пълнежа
  • сушени плодове - смокини, кайсии, стафиди, фурми
  • портокалови кори - от сладко
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко. Прибавете няколко лъжици брашно, разбъркайте и поставете купата в съд с гореща вода.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора.

Пресейте брашното със солта. Добавете маята, яйчната смес и разтопеното масло. Замесете меко и еластично тесто. Затоплете олиото и започнете да го добавяте към тестото, като измесвате хубаво. Оставете тестото в намаслена купа. Поставете я в съд с гореща вода и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса, докато утрои обема си.

Разделете тестото на няколко части. Една част разточете на правоъгълник. Поръсете с нарязани сушени плодове и портокалови корички. Завийте на руло и го поставете в намаслена тава като венец.

Друга част разточете с диаметър, колкото тавата. Поставете кората в тавата, като покриете и рулото.

Нарежете краищата на четен брой парчета и ги усучете, а след това завийте на охлювче върху рулото.

Разточете още една средно голяма топка. Намажете я с шоколад и завийте на руло. Нарежете го на парчета 4-5 см. Наредете ги изправени в средата. Козунакът се оставя да втаса.

Намазва се с яйце разбито с прясно мляко и се пече на 180 градуса около 40 минути или до готовност. От останалото тесто направете кифлички, мъфини или каквото се сетите.

Козунакът Асорти е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много богат, пухкав и сполучлив козунак!
02.05.2020 21:29
1