Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак Асорти

Козунак Асорти

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16
"Ние сбъдваме кулинарните ви фантазии"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • яйца - 6 яйца
  • захар - 300 г
  • масло - 125 г
  • олио - 80 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 250 мл
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • лимонова кора
  • за пълнежа
  • сушени плодове - смокини, кайсии, стафиди, фурми
  • портокалови кори - от сладко
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлото прясно мляко. Прибавете няколко лъжици брашно, разбъркайте и поставете купата в съд с гореща вода.

Покрийте с кърпа и оставете да втаса. Разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията и лимоновата кора.

Пресейте брашното със солта. Добавете маята, яйчната смес и разтопеното масло. Замесете меко и еластично тесто. Затоплете олиото и започнете да го добавяте към тестото, като измесвате хубаво. Оставете тестото в намаслена купа. Поставете я в съд с гореща вода и покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса, докато утрои обема си.

Разделете тестото на няколко части. Една част разточете на правоъгълник. Поръсете с нарязани сушени плодове и портокалови корички. Завийте на руло и го поставете в намаслена тава като венец.

Друга част разточете с диаметър, колкото тавата. Поставете кората в тавата, като покриете и рулото.

Нарежете краищата на четен брой парчета и ги усучете, а след това завийте на охлювче върху рулото.

Разточете още една средно голяма топка. Намажете я с шоколад и завийте на руло. Нарежете го на парчета 4-5 см. Наредете ги изправени в средата. Козунакът се оставя да втаса.

Намазва се с яйце разбито с прясно мляко и се пече на 180 градуса около 40 минути или до готовност. От останалото тесто направете кифлички, мъфини или каквото се сетите.

Козунакът Асорти е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много богат, пухкав и сполучлив козунак!
02.05.2020 21:29
1