Начин на приготвяне
Подготовка на блатовете: Захарта заедно с петте яйца се разбива с миксера докато се получи пяна. Последователно добавяме киселото мляко, олиото, брашното и какаото, като през цялото време бъркаме с миксера.
Фурната загряваме на 180 градуса. Получената каша или рядко тесто делим на две части - в една купа 1/3 от сместа и в другата останалите 2/3. В малка купичка смесваме лимонтузуто със содата. Отново делим по същия начин като по-голямата част от содата с лимонтузу слагаме при по-голямата смес, а другата част оставяме за по-късно (слага се непосредствено преди да се сложи за печене малкият блат.
Сипваме повечето тесто в намазнена форма със свалящи се страни, покрита с намазнена хартия за печене. Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Изваждате и оставяте да се охлажда на решетка. Сега добавяте содата и киселината към малката смес, разбърквате и слагате по същия начин да се изпече и тя.
Приготвяме крема: В 100 мл студено мляко разбивате пудинга. Останалите 800 мл загрявате на котлон и добавяте към тях захарта и предварително разбитите жълтъци. Не спирайте да бъркате докато млякото заври. След това добавете и маслото, нарязано на малки бучици. Бъркайте докато се разтопи напълно. Оставяте крема да изстине покрит с фолио за съхранение, за да не се образува отгоре кора, а през това време подготвяте желатина по описания на пакетчетата начин. На вече изстиналия крем добавете желатина и разбъркайте.
За пълнежа: Плодовете режете на дребно, а лешниците накълцвате на едри парчета и запичате на тефлонов тиган за минута-две.
На дъното на формата, в която ще редите тортата, поставяте дебел картон обвит с фолио. Стените също увийте с фолио. Дебелия блат режете на два равни. Единия от тях се слага най-отдолу. Върху него изливате половината получен крем и добавяте другото парче от нарязания блат, вече нарязан или начупен на малки парченца.
Добавяте бананите и сладкото от смокини и отново заливате отгоре с крем. Най- отгоре слагате тънкия самостоятелно изпечен блат, които сте нарязали под формата на цвете (с една чашка в средата за тичинка изрязвате кръгче и сравнително равни парчета за листчета).
Изрязах от всяко по една тънка лентичка около 2-3 мм, за да остане малко празно място между тях и да се вижда кремът. Може и да нарежете блата на 12 еднакви парчета и да махнете 2 от тях. Отгоре декорирайте по собствено желание с шоколад, плодове, крем или каквото харесвате. Оставете тортата в хладилник за 12 ч. за да стегне.
Подредената торта оставяме в хладилник за 12 часа, за да се стегне и напои.