Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Слепени сладки»Бадемови коледни сладки с Махлеб и Тонка боб

Бадемови коледни сладки с Махлеб и Тонка боб

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бадемови коледни сладки с Махлеб и Тонка боб
Снимка: marcheva14
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
"Коледа е времето за вкусотии, всякакви кулинарни експерименти и много любов, с които да дарим близките си"

Необходими Продукти

  • масло - 250 г на стайна температура
  • захар - 200 г кристал
  • яйца - 1 бр. L
  • тонка боб - 1/2 ч.л. настърган
  • махлеб - 1/2 ч.л.
  • брашно - 450 г бяло
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • бадемово брашно - 100 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • сладко - малиново или по избор, за слепяне на бисквитите /може и Дулсе де Лече/
  • Кралска глазура
  • белтък - 1 бр.
  • лимонов сок - 3 - 4 капки
  • пудра захар - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

- Фурна - 180 градуса;

- Плоска тава, покрита с хартия за печене;

- Работи се с миксер.

Маслото и захарта се разбиват на средна скорост на миксера. Добавя се яйцето и подправките. Разбива се. По малко се добавя и сметаната, като през цялото време се работи на средна скорост на миксера.

В купа се смесва брашното, бакпулвера, солта и бадемовото брашно. Разбърква се.

Една трета от сухите съставки се прибавя към маслената смес и се разбърква с дървена лъжица. Добавя се и още 1/3 от сухата смес и отново се разбърква до меко тесто. Последната 1/3 от сухата смес се изсипва върху плот и се измесва бързо изцяло тестото. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за около 1 час.

След като добре се е охладило, тестото се дели на две части. Всяка част се разточва върху малко брашно с дебелина около 7-8 мм. С формички по желание се изрязват бисквити. Подреждат се в плоската тава с хартия за печене с разстояние между тях.

Пече са на 180 градуса за около 10-12 мин.

Бисквитите трябва да са бели с леко златист цвят. Охлаждат се напълно.

Може да се слепят със сладко по избор, но най-добре е с малиново или с Кралска глазура.

Кралска глазура: Към белтъка се прибавя лим. сок и на 3-4 пъти се добавя и пудрата захар. Глазурата трябва да е стегната.

Слепените сладки може да се украсят бисквитите и с пош.

Бадемовите коледни сладки с Махлеб и Тонка боб са готови.

Източник: Йоана Петрова, В кухнята на Йоана

Забележка: Бисквитите изцяло съм ги работила в миксер, като на няколко пъти добавях сухите съставки;

Бисквитите не са новост в кулинарията, не са и сложни за работа, но тайната им е в подправките. Те се допълват перфектно с аромат и на бадем и на сушена череша и малко ванилия и още нещо, което не може да се схване, ако не се опитат;

Пускам и снимка само на пълнеж на сладко от горски плодове засега, домашно, но преди Коледа ще ги слепя с Дулсе де Лече.

PS: На основната снимка съм снимала и как изглежда Тонка боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Благодаря Ви, красавици!
Бисквитките не са нищо особено, ако не са подправките. Те придават неповторим аромат. Вярно е! Тези подправки ми стояха от много дълго време затворени плътно в бурканчета и все се чудих кога и какво да забъркам с тях, ето че им дойде времето. Специално Махлеб може да се намери при арабите на Жен. пазар има го на грамаж и струва около 3 лв за 100 г - нищо работа, а Тонка боб съм си я донесла от Турция, но вероятно и тук ще се намери пак при арабите. Тя е по-скъпа, но нямам спомен колко платих за нея. Подава се на грамаж.
Бисквитките си заслужават, определено, но само ако им се сложат подправките, иначе са си обикновени маслени бисквити, даже не са толкова хубави колкото са Линцер сладките, защото нямат бадемово брашно, а само масло и брашно. По нататък във времето около Коледа ще покажа и Линцер сладките, те вече са готови, но не съм ги слепила с Дулсе де Лече. Рано им е още.. Ще ги видите. Сега отивам да печа сладките на Весето - лимоновите. До после и ще метна снимка към основната рецепта на Весето, ако разреши, де....
05.12.2016 22:53
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Страхотни, представям си аромата им, само че тези арабски подправки са трудни за намиране, имаше един магазин на Пиротска преди, трябва да проверя, харесаха ми..не знам и при арабите на Кирков дали няма да има от тях
05.12.2016 14:41
Веселина Константинова
Веселина Константинова
Страхотни са! Поздравления!
05.12.2016 13:49