Начин на приготвяне
Зеленчуковият бульон се разтваря в 500 мл вода и булгурът се сварява в него, докато поеме цялата течност, след което се оставя да изстине. Нахутът се оцежда от течността, добавят се яйцето, подправките, зехтинът и булгурът и се смила в блендер или се пасира до хомогенност.
Към добре измесената смес се добавя галетата, докато се получи хубава, плътна кайма, която може да се оформя с ръце, купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник, за около час, за да стегне хубаво.
На дъното на тава се поставя хартия за печене и се намаслява. С намазани с олио или зехтин ръце от сместта се оформят кюфтенца или кебапчета, които не трябва да са тънки и тавата се поставя в силна, нагрята предварително фурна (230-240 градуса) на най-долния рафт. Добре е между кюфтетата да има разстояние, за да могат да се обърнат лесно.
След двадесетина минути кюфтетата се обръщат внимателно, защото са трошливи, докато са топли и се запичат и от другата страна, като може преди да се пъхнат във фурната, да се намажат с олио или зехтин отново. Когато са готови, добре зачервени и от двете страни, се оставят да изстинат и едва тогава се преместват в поднос или голяма чиния.
Към киселото мляко се добавят таханът, счуканият чесън, смленият кориандър, зехтинът, солта и лимоновият сос и добре се разбиват до хомогенна смес. Сервира се с нахутените кюфтенца( кебапченца). Ястието върви чудесно с топли арабски питки или чеснови пърленки.
Тези кюфтета представляват вариант на фалафелите, но печен.