Начин на приготвяне
Количеството на сушените плодове е по желание.
В хладко прясно мляко разтворете маята и разбъркайте. Чукнете яйцата, добавете мекото масло, ваниловата захар, захарта, рома.
Изсипете сместа в пресятото брашно. Омесете меко тесто и го оставете за 2-3 часа да си почине на студено.
Залейте сушените плодове с ром и ги оставете да се накиснат. Отново размесете тестото. Разточете кори със средна дебелина.
Наредете сушените плодове, портокаловото сладко, нарязаните на ситно орехи и настърганите лимонови корички.
Загънете, така че да се получи плик, сложете в подходяща тава и оставете отново да втаса.
Изпечете щолените най-напред на по-малко градуси, като постепенно увеличавате температурата.
Готовите щолени /3 бр./ намажете с маслото. Още топли, поръсете обилно с пудра захар.
Немският щолен е готов.