Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Слепени сладки»Саблес - бретонска коледна маслена бисквита

Саблес - бретонска коледна маслена бисквита

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Саблес - бретонска коледна маслена бисквита
Снимка: marcheva14
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
35 мин.
Порции
5
"Магията на френската кухня или магията на Коледа правят тези френски бисквити толкова вкусни"

Необходими Продукти

  • масло - 140 г на стайна температура
  • захар - 100 г кристал
  • яйца - 1 бр. L - или 55 г без черупката (на стайна температура)
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт или шушулка
  • брашно - 260 г
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ЗА НАМАЗВАНЕ НА БИСКВИТАТА
  • яйца - 1 бр. разбито с 1 с.л. сметана или вода
  • ЗА ПЪЛНЕЖ НА БИСКВИТАТА
  • дулсе де лече - 1/2 бурканче около 150 г или сладко от малини, по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса; Две плоски тави покрити с хартия за печене; Формичка за изрязване, около 4.5 - 5 см; Работи се с миксер.

В купата на миксера или с ръчен такъв се разбива маслото за около 1 минута. Добавя се захарта и се разбива до побеляване за около 2-3 мин. Прибавя се леко разбитото яйце, ванилията и на средна скорост на миксера се разбиват докато се обединят - около 3 мин.

В купа се разбърква брашното с бакпулвера и солта. Добавя се наведнъж към масленото тесто и се разбива на средна скорост на миксера за около 2-3 минути докато се приеме брашното.

Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот и с ръце се обръща от всички страни. Разделя се на две части и всяка част се увива във фолио и се поставя в хладилник за 20 минути.

След необходимото охлаждане топката тесто се поставя върху хартия за печене, покрива се и с втора такава и с точилка се разточва на кръг с дебелина около 5 мм. Отново тестото се поставя в хладилник за около 15 минути, ако е необходимо.

След като е добре охладено се отлепя горната хартия и с формичка се изрязват кръгчета. Останалото тесто се събира и отново се разточва и се оформят кръгчета. Ако е необходимо се оставя отново в хладилник. Нареждат се върху тавата за печене и се оставят на хладно докато загрее фурната.

В купичка се разбива яйцето с малко сметана и с четка се намазва всяка бисквита. Прави се решетката, която е много характерна за тези бисквити се ползва дървено шишче или клечка за зъби. Леко с шишчето се оформя без да се стига до дъното им. Отново се намазват с яйце.

Пече се на 180 градуса за около 10-12 минути или докато леко се зачервят ръбовете им. Охлаждат се напълно. Бисквитката може да се слепи със сладко от малини или с Дулсе де Лече.

Саблес - бретонската коледна маслена бисквита е чудна!

Източник: joyofbaking

Забележка: Това е класическа френска бисквита, която се приготвя по време на коледните празници. Името Сабле на френски означава пясък т.е. те имат пясъчна структура, деликатна и ронлива. Задължителното при тези бисквити, а и за да са лесно разпознаваеми е да имат лека кръстосана фигура отгоре.

PS: След изваждане на тестото от купата на миксера то е тоста тежко, не е лепливо, но е меко и трудно би се работило с него. Затова се оставя в хладилник и после се работи много добре, не лепи по работния плот. Само съм ги охлаждала веднъж преди да ги поставя във фурната за печене. Сладките са слепени с Дулсе де Лече чрез шприц.

Бисквитите може и да не се слепят, това е по желание. Те и така, самостоятелно, са перфектни с чаша кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: