Бял боб за Бъдни вечер

KaterinaSpasovaKaterinaSpasovaЧирак7137981
24/12/2016
"За празничната трапеза - бял боб пригответе, но тази година опитайте нашето предложение с дъхави подправки "
Приготвяне40 мин.
Готвене180 мин.
Общо220 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 471
  • Преглеждания за месеца14
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва във вода със сода за една нощ. На сутринта се слага на котлона и пет минути след като заври се оцежда и изплаква. Слага се в глинен гювеч, добавят се нарязаните пащърнак, моркови и чесън.

Поръсва се с гьозума и целината, посолява се, добавя се олиото и се налива вода.

Първоначално гювечът се слага в незагрята фурна на 200 градуса, която след половин час се намаля на 180 и след още половин час- на 160 градуса. На всеки 40- 50 минути се проверява водата и ако се налага се долива.

Когато бобът е готов вътре се пускат три- четири резенчета лимон, на които предварително сме остъргали кората, за да не горчи и гювеча се захлупва за 20- тина минути. След това лимоновите резени се вадят.

Ястието може да се сготви и във тенеджера, но тогава няма да се соли преди бобът да се е сварил.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар