Начин на приготвяне
Чушките се измиват, изтърбушват се и се почистват от семките. Лукът се нарязва на ситно, морковите се рендосват на едро ренде. Каймата се размива във вода.
В дълбок тиган се сгорещява олиото и в него се запържват лукът и морковите, докато омекнат. Щом са готови, към тях се добавя каймата, която се разбива с тел, за да стане на трохи.
Щом и каймата се запържи, се добавят оризът и водата и се оставя сместа да къкри, докато течността не изчезне. Когато това стане, се добавя лютеницата, наситненият магданоз и плънката се оставя за 1-2 минути на котлона, след което се дърпа.
В дълбока тенджера се нареждат напълнените чушки и се заливат с вода, която трябва да ги покрие. Ястието ври на средна температура до готовност на чушките и ориза. Малко преди да дръпнете ястието от котлона, правите застройката.
В купа се разбиват яйцата, към тях се добавя и киселото мляко, след което с помощта на черпак се добавя от соса на чушките. В подходяща чиния се поставят две чушки, малко от соса и се украсява с магданоз.