Начин на приготвяне
Сварява се сиропът в малка тенджерка, снема се от котлона, добавя се лимонов сок, ванилия и се оставя навън да се охлади.
Смесват се в купа смлени лешници, кафява захар и галета.
Корите се разтварят, всяка се прегъва през средата по дължина, с четка леко се намазва с разтопено масло и поръсваме 1-2 лъжици от плънката. С тънка точилка се навива на руло, двата края се събират като хармоника и точилката се изважда.
Нареждаме в намаслена тава получените саралии. Последните кори са с настъргана ябълка, захар и парченца локум. Навива се на рулце и се срязва на две през средата, да се напълни тавата.
Отгоре баклавата се залива с останалото масло, печем в загрята фурна 190 градуса до златисто. Изважда се и заливаме с охладения сироп. Оставя се да попие за една нощ и сервираме.
Да си оближеш пръстите!