Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Саралия гнездо

Саралия гнездо

Саралия гнездо
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Знаете ли как са най-вкусни саралиите - на гнездо, разбира се"

Необходими Продукти

  • точени кори - 1 пакет готови фини
  • масло - 250 г
  • сироп
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • мед - 2 - 3 ч.л.
  • канела - 2 - 3 пръчки от късите
  • за плънката
  • орехи - 1 и 1/2 ч.ч.
  • фъстъци - 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • канела - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1/2 бр. настъргана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвям сиропа, като слагам водата с канелените пръчици. Това става на бавен огън, за да могат самите пръчици да си пуснат аромата.

Когато сиропът или по-точно чаят е почти готов, го отнемаме от котлона и отделяме половината част.

Към нея прибавяме захарта и меда. Разбъркваме добре, докато всичко се смеси и разтвори.

Добавяме и останалата част заедно с канелените пръчици и оставяме на студено.

Счукваме орехите и ги нарязваме на по-едро, както и фъстъците.

В купа смесваме ореховите и фъстъчени ядки, захарта, канелата и лимоновата кора.

Приготвяме си тавичка, в която да нареждаме гнездата, като отдолу намазваме с масло.

Предварително сме разтопили маслото си на водна баня.

Преди да започнем да си оформяме гнездата, си включваме фурната да загрява.

Разгъваме първата кора и мажем с разтопеното масло. Поставяме от плънката и завиваме на руло. Готовото руло навиваме като гнездо и поставяме в тавата.

Така оформяме и другите гнезда.

Поставяме във фурната и печем на 200 градуса, докато се получи златист загар.

Вадим от фурната и заливаме със студения сироп.

Покриваме с фолио и оставяме да се изстуди и тогава прибираме в хладилника.

Баклавата е готова най-рано след 2-3 дни, когато си е поела целия сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина Иванова
Нина Иванова
Изглеждат страхотно :)
25.01.2018 09:11
1
2
Покажи всички подкоментари