Начин на приготвяне
Правим домашната майонеза, като мерителен съд или този на пасатора наливаме 130 мл олио и 1 яйце. Използвам домашно, за да стене и по-жълта и вкусна. Добавяме ¼ ч.л. лимонтозу и ¼ ч.л. сол и бием с пасатора, докато стане гъста и се получи майонезата. Като стане майонезата, я слагаме в хладилника да стегне и да не е така отпусната.
Слагаме в малка тенджера вода да заври. Сваряваме 1 ч.ч звездички. След като се сварят, махаме тенджерата. Проверяваме си дали са сварени добре, но не прекалено, и разбъркваме често с лъжица, за да се слепят. Прецеждаме от водата с голяма цедка и ги мием със студена вода. Слагаме ги в купа.
Нарязваме на дребно киселите краставички като за руска салата. Почистваме чесъна и го нарязваме на дребно. Добавяме 3 с.л. копър, нарязан на ситно -замразен, но ако имате пресен ще и по-вкусно.
Нарязваме на дребно 10 зелени маслини на дребно. Добавяме и тях в купата. Добавяме и майонеза. Подправяме на сол на вкус и с малко черен пипер.
Разбъркваме с голяма лъжица. Слагаме салатата на студено в хладилника. Можем да използваме като гарнитура, мезе или салата.