Начин на приготвяне
В топлото прясно мляко се разтваря маята, прибавят се 2 супени лъжици захар и 4-5 супени лъжици брашно. Разбиват се яйцата с останалата захар, прибавят се маслото, ванилиите, активиралата се мая и брашното със солта и се замесва меко, но нелепнещо тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/.
Готовото тесто се разточва на лист с дебелина около сантиметър. Изрязват се кръгчета с чаша. Покриват се и втасват още 20 минути. След което се обръщат от другата страна и втасват още малко. Пържат се в сгорещено олио на умерена температура - не много силен котлон. Изваждат се върху кухненска хартия.
Крема: Половината от млякото се слага да заври, а другата половина се разбива с яйцата, захарта, брашното и ванилиите. На тънка струя при непрекъснато бъркане се добавя сместа към врящото мляко до сгъстяване на крема.
Пълненето става с шприц с удължен накрайник. Готовите понички се поръсват с пудра захар.
Коментари
Няма да съжалявате ?