Начин на приготвяне
В подходяща купа разтворете маята в прясното мляко и сложете една лъжица от захарта и три от брашното.
Оставете за кратко да се активира. Добавете към тази смес останалата захар, яйцата, олиото и ванилията.
Пресейте брашното, направете кладенче, поръсете солта отстрани. Сипете сместа в кладенчето и замесете меко тесто. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса за 20 минути.
Разточете тестото на кора, изрежете с помощта на ринг или чаша кръгове.
Оставете поничките да втасат за 15 минути, като ги покриете с кърпа или фолио. Пържете в горещо олио поничките от двете страни.
Докато поничките изстиват, се приготвя кремът.
Нишестето се приготвя по описание на опаковката с прясно мляко. Покрива се със стреч фолио, за да не се образува коричка.
Сладкарска сметана се разбива с пудрата захар до готовност. Нишестето се прибавя лъжица по лъжица, докато се получи пухкав крем.
Сипва се в еднократен пош с накрайник и се пълнят поничките. Поръсете поничките с пудра захар.
Поничките с лимонов крем са готови.