Начин на приготвяне
Отделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват със захарта до удвояване на обема. Белтъците се разбиват на пухкав сняг.
Добавят се олиото и брашното и 1/4 от разбитите на сняг белтъци към жълтъчната смес. Разбиват се още малко до хомогенност и се прибавят останалите белтъци.
Сместа за тъмния блат се приготвя по същия начин, като към брашното се добавя какао или кафе на прах.
Пекат се двата блата на 200 градуса до готовност. Изстиват, докато се приготви кремът.
Разтопява се маслото във врящото със захар мляко; разтвореното брашно в достатъчно вода - за гъста течна каша, която на тънка струя се добавя към врящото мляко с маслото, до получаване на хубав гладък крем. Накрая се прибавя разбитият жълтък. Поръсва се с 1-2 ванилии. И кремът е готов.
Започва се оформянето на тортата. Реже се обръч от белия и тъмния блат, след това още по един обръч от двата блата...и така общо по четири обръча от двата блата, и по едно малко кръгче с диаметър около 3-4 сантиметра остава по средата от блатовете.
Във форма за торта се насипва крем - тънък слой, и се поставя най-големият обръч от светлия блат.
Насипва се от крема, така че да се облеят стените и се поставя следващият по размер обръч от тъмния блат, пак крем и пак следващият по-малък светъл, ...тъмен и се приключва с останалото малко светло кръгче.
Насипва се отгоре с крем и се реди вторият ред, като се започва с останалите - тъмен, светъл и т.н. Отгоре се намазва с крем и украса по желание.
Перфектната Шахматна торта е готова.
Коментари