Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Богат маслен кейк с крема сирене

Богат маслен кейк с крема сирене

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Богат маслен кейк с крема сирене
Снимка: marcheva14
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
85 мин.
Порции
14
"Когато става дума за кейкове, сме максималисти - хапваме само най-доброто Ето и любимият ни"

Необходими Продукти

  • брашно - 390 г бяло
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 340 г на стайна температура
  • крема сирене - 226 г Филаделфия на стайна температура
  • захар - 550 г
  • ванилия - 2 1/2 ч.л. екстракт
  • лимони - настъргана кора 1 бр. (портокал)
  • яйца - 6 бр. L на стайна температура
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 -180 градуса с вентилатор; Дълбока кръгла форма - 26 -28 см добре намаслена и покрита леко с брашно; Работи се изцяло с миксер.

В купа се смесва брашното, бакпулверът, содата и солта. Разбърква се и се пресява през сито за да влезе въздух в брашнената смес. Оставя се настрани.

В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото нарязано на кубчета за около 2 мин. Добавя се крема сиренето и отново се разбива на средна скорост до крем. Постепенно се добавя и захарта, като не се спира миксера, за около 5-6 мин.

Прибавя се ванилията, и настърганата кора лимон, яйцата едно по едно докато се приеме всяко едно яйце и пресятото брашно на три пъти.

Разбърква се на ниска скорост на миксера само докато се приеме брашното. Сместа се изсипва в подходящата дълбока форма. Заглажда се с обърната лъжица.

Пече се на 170 градуса за около 55-70 минути или до суха клечка поставена в средата на кейка.

Богатият маслен кейк с крема сирене е много вкусен.

Източник: joyofbaking

Забележка: Един килограмов кейк за около 14 човека. Прекрасна златиста хрупкава коричка, мек и влажен, богат на крема сирене, масло и приятен цитрусов аромат.

Перфектен е за чаша горещ чай или кафе. Може и да се поднесе с пресни плодове или топка сладолед. Единствен недостатък е, че е богат и откъм стойност като продукти, но определено си заслужава да се направи при подходящ случай.

При мен изпичането му беше точно за 65 мин, пече се бавно, точно на 165-170 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Пенчо, здравей!
Вярно, много е маслото, но така е по рецепта. Сигурна съм, че ти се е получил. Браво!
Този кейк и "Царски кейк" са две великолепни рецепти и изпробвани в годините назад. Перфектни са! Заслужават си въпреки, че продуктите са им скъпи. Разбирам те, но това са моите рецепти, те са винаги с много масло и добавки не една. Скъпи са.
13.01.2017 22:47
пенчо клисуров
пенчо клисуров
Много добра рецепта. При мен се получи добре , въпреки че имаше малка промяна. .. 250 гр. масло и 175 гр. крема сирене. Поздрави.
13.01.2017 22:39