Начин на приготвяне
Фурна - 160-170 градуса.
Кейкова форма с диаметър 23/13 см, намаслена и покрита с хартия за печене.
В суха купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, млякото и ванилията.
В купата на миксера се разбива на средна скорост брашното, солта, захар за около 30 сек. Добавя се маслото на кубчета и половината яйчена смес. В началото се разбива на бавни обороти на миксера, докато продуктите се смесят добре, а после на висока скорост за около 1 мин. Постепенно се добавя и другата яйчена смес и всичко се разбива за около 1 мин на високи обороти.
Изсипва се в кейковата форма и се заглажда с шпатула.
Пече се на съответните показани по-горе градуси за около 55-65 мин. до златисто кафяво и разпукване на кейка от горната страна. Ако се прецени, че кейкът отгоре започва да изгаря, се поставя алум. фолио, намазнено със студено масло.
Охлажда се върху метална решетка.
Източник: joyofbaking
Забележка: Това е кейк, влажен и богат на масло и ванилия, затова и името му е такова - Богат маслен кейк (Pound Cake).
Този кейк има по различно замесване на продуктите, което трябва да се спазва. Първо се разбъркват сухите съставки, а после се прибавя маслото на кубчета. Този метод на миксиране довежда до намаляването на глутена в брашното и се получава една по-тежка и различна структура на тестото.
За точни грамажи съм ползвала елект. кантар и съм спазвала точните пропорции и начин на миксиране на продуктите.
Изключително лесен за приготвяне.
Сервира се с пресни плодове или топка тежка сметана.
Може да се съхранява по-дълго време или да се замразява във фризер за по-късно ползване.
Коментари
Диаметър е най- голямото разстояние между две точки на кръг/окръжност.