Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко хладка вода, добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да втаса.
Изсипете готовата мая в купа за месене, чукнете яйцата /отделете единия жълтък за намазване/, прибавете солта, крема сиренето и киселото мляко.
Разбъркайте и изсипете част от пресятото брашно. Размесете. Добавете олиото. Прибавяйте отново брашно и месете, докато изчерпите брашното и получите меко тесто.
Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло, за да втаса.
Готовото тесто разделете на 4-5 топки. Разточете всяка топка на кора, нарежете на квадратчета. В средата на всяко квадратче сложете натрошено сирене и завийте. Можете да оформите соленките по желан от вас начин.
Намажете соленките с разбит жълтък, поръсете със сусам, подредете в тава застлана с домакинска хартия и оставете да удвоят обема си.
Изпечете в загрята фурна на 200 градуса с обдухване до златисто.
Соленките с крема сирене и сусам са готови.