Начин на приготвяне
В купичка слагаме млякото и го затопляме. Добавяме захарта и постепенно, като разбъркваме, добавяме брашно до получаване на течност с консистенцията на боза.
Добавяме маята и я размесваме хубаво (да няма бучки). Оставяме да набъбне около 15 мин., трябва да удвои обема си.
През това време пресяваме останалото брашно в купа и правим малко кладенче. В него слагаме маслото, солта и яйцето. Разбърквайки бавно, с дървена лъжица, добавяме и набъбналата мая.
Полученото меко тесто доомесваме на плот или в тава. След това го намазняваме и оставяме за около 10 минути да втаса. Намазняваме работната повърхнина и с намазнена точилка, разстиламе тестото до получаване на блат с дебелина 1 см .
С помощта на чашки изрязваме малки топчета или други формички (примерно с кафяна чаша изрязваме кръгче, след това от това кръгче изрязваме с ракиена чашка сърцевината, за да се получи донът) .
Слагаме на котлона дълбок тиган или тенджера с олио и го загряваме. Малките понички пържим за около 1-2 мин. максимум, за да не се препържат. Готовите понички изваждаме и поставяме върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.
В купа разбиваме сметаната и пудрата захар до получаване на кремообразна смес.
В чиния поставяме по 2 понички и по 2 топченца и докато са още топли, слагаме от сметаната. По избор може да се гарнира и със сладко от боровинки.