Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Малки понички със сметанов сос

Малки понички със сметанов сос

Малки понички със сметанов сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Става ли дума за понички, размерът наистина няма значение, а количеството, което ще успеете да изядете"

Необходими Продукти

  • мляко - 250 мл
  • захар - 4 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 50 г разтопено
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 500 г
  • За сметановия сос
  • заквасена сметана - 1 кофичка
  • пудра захар - 100 г
  • конфитюр - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка слагаме млякото и го затопляме. Добавяме захарта и постепенно, като разбъркваме, добавяме брашно до получаване на течност с консистенцията на боза.

Добавяме маята и я размесваме хубаво (да няма бучки). Оставяме да набъбне около 15 мин., трябва да удвои обема си.

През това време пресяваме останалото брашно в купа и правим малко кладенче. В него слагаме маслото, солта и яйцето. Разбърквайки бавно, с дървена лъжица, добавяме и набъбналата мая.

Полученото меко тесто доомесваме на плот или в тава. След това го намазняваме и оставяме за около 10 минути да втаса. Намазняваме работната повърхнина и с намазнена точилка, разстиламе тестото до получаване на блат с дебелина 1 см .

С помощта на чашки изрязваме малки топчета или други формички (примерно с кафяна чаша изрязваме кръгче, след това от това кръгче изрязваме с ракиена чашка сърцевината, за да се получи донът) .

Слагаме на котлона дълбок тиган или тенджера с олио и го загряваме. Малките понички пържим за около 1-2 мин. максимум, за да не се препържат. Готовите понички изваждаме и поставяме върху кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.

В купа разбиваме сметаната и пудрата захар до получаване на кремообразна смес.

В чиния поставяме по 2 понички и по 2 топченца и докато са още топли, слагаме от сметаната. По избор може да се гарнира и със сладко от боровинки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: