Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват в подходящ съд. Към тях се прибавя натрошеното сирене, лимонадата, киселото мляко и по-голямата част от олиото. Разбърква се хубаво сместа и след това с останалото олио се намазва тавата.
Вземаме една от корите, мткрим я с хладка вода и я налагаме в тавата. С черпак или по-голяма лъжица изсипваме от готовата вече смес и я разнасяме по кората. След това повтаряме същото с останалите кори - мокрим, налагаме и посипваме със сместа.
След това с вилица дупчим на няколко места. Когато привършим с налагането на баницата, на най-горната кора се подрежда предварително нарязаното на парчета или тънки ивици месо.
Слагаме в предварително загрята фурна и печем на 200 градуса около 45 - 50 минути, като от време на време се завърта тавата, за да се опече равномерно. Когато я извадим от фурната, пръскаме отгоре със малко студена вода и я покривамве с фолио или някаква кърпа.
Така баницата е готова за консумация. Киселото мляко я държи мека и пухкава, Става и за мезе, и за основно ястие. В нашия край обичаят е баницата да се сервира с ракията в началото. Приятен апетит!