Начин на приготвяне
Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета. Посоляваме го и го оставяме за 20 минути да пусне горчивината си, изцеждаме го.
Запържваме патлаждана в сгорещено олио и към него добавяме ситно нарязания лук и домата, нарязан на кубчета. Запържваме зеленчуците леко и прибавяме ситно нарязаните и изчистени чушки. Накрая прибавяме доматеното пюре и посоляваме плънката. Пържим около 10 минути. Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.
В съда, в който ще пържим баницата, изсипваме 2 с.л. олио и отгоре разстиламе първата кора, като оставяме краищата ѝ извън тавата. Останалите кори накъсваме на парчета.
Покриваме още един пласт върху първата кора и отгоре слагаме 2 с.л. кисело мляко, разбъркано с 3 с.л. мазнина. Слагаме пласт с накъсана кора и отгоре разпределяме част от зеленчуковата плънка.
После редим отново кора, кисело мляко, зеленчукова плънка и така докато свършим корите. Накрая събираме краищата на първата кора вътре в съда и поставяме баницата да се пържи на среден огън за няколко минути. После увеличаваме силата на котлона и запържваме за 5 минути.
С помощта на по-голяма чиния обръщаме баницата, като не забравяме да сложим на дъното на тавата 2 с.л. мазнина. След изпържването на баницата я покриваме с кухненска хартия и кърпа и оставяме да поизстине за 10 минути.
Коментари