Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница с патладжан

Баница с патладжан

Севда АндрееваСевда Андреева
Джедай
1k4k9587k
Баница с патладжан
Снимка: Севда Андреева
1 / 2
22/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Различен, но изключително вкусен вариант на баница на тиган с патладжан!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 1 в.ч.
  • домати - 1 бр.
  • зелен лук - 1 връзка
  • чушки - 1 бр. червена + 1 бр. зелена
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • патладжани - 1 бр.
  • копър - ½ връзка
  • кори за баница - 4 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - ½ к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме патладжана и го нарязваме на кубчета. Посоляваме го и го оставяме за 20 минути да пусне горчивината си, изцеждаме го.

Запържваме патлаждана в сгорещено олио и към него добавяме ситно нарязания лук и домата, нарязан на кубчета. Запържваме зеленчуците леко и прибавяме ситно нарязаните и изчистени чушки. Накрая прибавяме доматеното пюре и посоляваме плънката. Пържим около 10 минути. Отстраняваме от огъня и оставяме да се охлади.

В съда, в който ще пържим баницата, изсипваме 2 с.л. олио и отгоре разстиламе първата кора, като оставяме краищата ѝ извън тавата. Останалите кори накъсваме на парчета.

Покриваме още един пласт върху първата кора и отгоре слагаме 2 с.л. кисело мляко, разбъркано с 3 с.л. мазнина. Слагаме пласт с накъсана кора и отгоре разпределяме част от зеленчуковата плънка.

После редим отново кора, кисело мляко, зеленчукова плънка и така докато свършим корите. Накрая събираме краищата на първата кора вътре в съда и поставяме баницата да се пържи на среден огън за няколко минути. После увеличаваме силата на котлона и запържваме за 5 минути.

С помощта на по-голяма чиния обръщаме баницата, като не забравяме да сложим на дъното на тавата 2 с.л. мазнина. След изпържването на баницата я покриваме с кухненска хартия и кърпа и оставяме да поизстине за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стан Ой
Стан Ой
Не съм се сещал досега че може да се направи такава баница, но ако се приготви правилно, сигурно става вкусна
16.04.2016 16:35
1