Начин на приготвяне
Нарязваме размразеното бутер тесто на правилни квадрати. Орехите ги смиламе на дребно. Към тях прибавяме яйцето и захарта.
Разбъркваме добре, така че орехите да са на вид като мокър пясък. Поставяме по малко от ореховата плънка в единия край на квадратите и загъваме на триъгълник.
Леко притискаме, така че при печене да не се разтворят. Печем тригуните в загрята фурна 180 градуса до надуване и златисто (около 15 -20 мин). Водата слагаме на умерен котлон и добавяме захарта.
След като заври оставяме 20 минути да се вари. Махаме от котлона захарния сироп и добавяме ванилията.
Сиропираме изстиналите тригуни с леко охладения сироп. Не заливайте с врял сироп!
Мамините тригунки са много вкусни.