Начин на приготвяне
Измиваме прясно набраните от градината листа – манголд, пресен лук, копър, джоджен и ги нарязваме на ситно. Разбъркваме ги с грах от буркан.
В отделна купичка разбъркваме млечната смес от 1 белтък, кисело мляко, сода, хималайска сол, черен пипер, кимион и чубрица.
Разстиламе фините кори за баница и всяка от тях нарязваме на три къси ленти.
Взимаме 1 лента, намазваме я с шарлан (със силиконова четчица) и залепяме втора върху нея. Намазваме няколко чаени лъжички от млечната смес (1/8 част от нея, тъй като ще правим 8 тригуни), поръсваме с 1 щипчица от зелениите с граха (и от тях 1/8 част).
Нагъваме на триъгълник, като започваме от долния ляв ъгъл, и така до края на лентата (ако остава малко парче от кората накрая – го подгъваме в триъгълника, така че да не се промени формата на триъгълните банички).
Правим ги бързо, за да не омекнат и да можем да ги пренесем в тавата. Подреждаме ги в плоска правоъгълна тава (постлана с хартия за печене или намазана с шарлан) на леко разстояние едни от други.
Намазваме ги отгоре с жълтък с помощта на силиконова четчица. Печем ги на 200 градуса за около 15-20 минути до златист цвят отдолу и отгоре (ако на 15-та минута отгоре са много запечени, а отдолу са светли, може да ги печем още 5 мин само от долната страна).
Поднасяме още топли, тъй като така са възможно най-мекички и хрупкави едновременно.
Лесни солени тригуни с готови кори с манголд – придаващи слънчев заряд на обяда със златистата си коричка!
Чудно Вкусно!