Ароматни питки с кайма и лук

МариянаМарияна
Мастър Шеф
738
261
616
6
10/01/2017
"Мъжът ви не харесвал питки? А казахте ли му, че тези са с кайма?"
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 535
  • Преглеждания за месеца71
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • HOSSO - за пържени на каймата и лука
  • HOSSO - за пържене на питките
  • брашно - 600 г
  • вода - 200 мл
  • вода - 1/2 ч.ч. и
  • брашно - 2 с.л. за кваса
  • мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер - на вкус
  • оцет - 1 с.л.
  • чубрица - на вкус
  • лук - ½ глава, стар кромид
  • кайма - 300 г свинска
  • HOSSO - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голяма, дълбока тава със сито. Правим по средата кладенче. Стопляме си ½ ч.ч. вода и в нея слагаме ½ кубче мая и 2 с.л. брашно и размиваме добре.

След като маята шупне я слагаме в кладенчето с 1 с.л. оцет. Добавяме 2 с.л. олио и 1 щипка сол и 1 щипка захар. Замесваме меко тесто в тавата. После прехвърляме и пак месим върху набрашнен плот.

Замесваме хубаво тестото и го покриваме с кърпа. През това време в дълбок тиган слагаме малко олио на дъното да се сгорещи. Намачкваме с ръце каймата. За тези питки ползвам кълцана кайма на килограм, в случая на Пикант. Преценете вие каква ще сложите.

Почистваме от люспите глава стар лук кромид. Ще ни е нужен ½ от нея. Нарязваме я на ситно. Прибавяме лука при сгорещеното олио. Разбъркваме с дървена лъжица. Добавяме каймата. Овкусяваме с черен пипер и чубрица.

Аз слагам ¼ ч.л. черен пипер и 1 ч.л. чубрица. Всичко е според вкуса. Разбъркваме. Пържим каймата, докато си смени цвета. Не я препържваме много. Докато сме приготвели каймяната смес, тестото вече е втасало.

Разделяме тестото на 16 бр. част. Частите трябва да са равни по големина. Оформяме ги с ръце, като форма наподобяваща кюфте. Подреждаме си ги върху кърпа и ги покриваме. Набрашняваме си плота. Разточваме всяка топка с диаметър 15 см.

Прехвърляме запържената кайма с лука и подправките в друг съд близо до нас, да ни е лесно да работим. Слагаме от каймяната смес в средата на всяка окръжност. От сместа по средата слагаме 1-2 с.л. Прегъваме и притискаме с пръсти.

Трябва да се получат полуокръжности т.е. загърнати питки. Така процедираме и с другите топки тесто. Нареждаме си ги върху голяма кърпа и ги покриваме докато правим и другите питки.

Загряваме в чист тиган олио за пържене и пържим питките от двете страни. Готовите изпържени питки слагаме в голяма чиния. Хапваме пълнените питки с компот, по възможност домашен. Да ви е сладко! Топла и вкусна закуска подходяща за приготвяне през уикенда. Типично за тази рецепта е запържването на каймата.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар