Начин на приготвяне
Тиган с дебело дъно за изпичане на плоския хляб. Тестото разрешава да се работи и с миксер.
Разбърква се сухата маята в топлата вода, за да шупне. В купата на миксера се слага брашното, солта, черният кимион, киселото мляко, содата, мазнината и се добавя шупналата мая. На слаба скорост на миксера с перките се замесва тесто. Ако е необходимо може да се добави още 1 с. л. вода.
Сменят се бъркалките с куката и се размесва до момента, в който тестото се вдигне и се отдели от стените на купата. Тестото трябва да е меко, но да не лепи по ръцете. Изважда се от купата на миксера, измесва се още за около 2-3 минути на ръка, оформя се на хубава гладка топка и се оставя да втаса в леко намаслена купа.
Готовото тесто се дели на две части през средата, а всяка част се дели на още 5 малки топки. Оставят се да починат отново, като се покриват с кърпа/фолио за още 30 минути. Тестото ще стане много пухкаво и меко.
На набрашнен плот с точилка се разточва едно от парчетата тесто във формата на капка, около 6/8 см., като разточването е от центъра навън. Не е необходимо да се разточва правилно и да се търси кръг при тези питки. Може да се поръсят с желани подправки и да се мине с точилката отгоре, за да залепнат. Горната страна на тестото с четка се намазва с вода.
Загрява се тиган с чугунено дъно на най-високата температура, след таво се намалява на средна степен и се хвърля питката. Захлупва се с капак и се пече за около 45 секунди. Обръща се и се пече за още 30 секунди. Изважда се готовата питка наан и още гореща се намазва с разтопено масло с билки.
Индийските питки Наан с ароматни подправки са готови.
Източник: Home Cooking
Забележка: Черният кимион Nigella Seeds не е много известен у нас, но може и да се намери. Това са малки семенца, силно ароматни и най-вече се използват в Северна Индия, като подправка към зеленчуци и при приготвяне на хлебни изделия. Дава неповторим аромат и леко пикантен вкус.
Този вид хляб се работи само върху горещ тиган и от високата температура се отделя силен , приятен аромат.
Ползвала съм чугунен тиган при изпичането на хлебни питки. В разтопеното масло за намазване съм добавила наситнени пресен босилек, мащерка и пресен риган.
Коментари