Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
1. Фурната се нагрява на 180°C. Подготвя се форма за тарт с диаметър 27 см с подвижно дъно. (ако нямате такава, използвайте обикновена тава, покрита с хартия за печене).
2. Смесват се маслото, захарта, яйцето, брашното и солта. Разбиват се докато се образува меко тесто, което да не лепне.
3.Тестото се охлажда в хладилник за 20 минути.
4.Разточва се върху леко набрашнена повърхност с дебелина 3-4 мм. С помощта на точилката се пренася във формата за печене и се притиска по дъното и стените ѝ. Излишното тесто по краищата се изрязва с остър нож.
5.Тестото във формата се надупчва с вилица на няколко места.
6. Покрива се с алуминиево фолио върху което се изсипват тежести – сух боб или леща. Основата с тежестите се слага да се пече в предварително нагрятата фурна за 20 минути.
7. След това тежестите с фолиото се отстраняват и тестото се допича за още 8-10 минути или докато придобие златисто-кафяв цвят.
Приготвяне на крема:
1. Прясното мляко се изсипва в тенджера. В него се добавят остърганите семенца от ваниловата шушулка и се загрява на умерен огън докато заври.
2.Отделно се разбиват жълтъците, захарта и царевичното нишесте. Сместа ще стане сравнително гъста.
3. Към нея при непрекъснато разбиване се добавя врялото мляко на тънка струйка. Продължава се докато се добави цялото мляко и всичко се разбърква много добре.
4. Течността се връща в тенджерата и се поставя на умерен към слаб огън.
5. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато се образува гъст крем, който да заври.
6. Вари се 2-3 минути, отново при непрекъснато разбъркване и се отстранява от огъня. Добавя се лимончелото и се разбърква.
7. Кремът може още топъл (но не горещ) да се изсипе в изпечената и охладена основа.
Плодовете се подреждат върху крема, до 1 час преди сервираето на тарта, за да запазят свежестта си.