Начин на приготвяне
Първо прецедете плодовете от компота в голяма цедка, като внимавате да не ги направите на пюре.
После пригответе крема. Сложете захарта, нишестето и ванилията в купа, добавете яйцата и жълтъка. Разбийте на ръка с телена бъркалка, докато сместа стане гладка.
Налейте млякото и сметаната в съд, загрейте, но без да кипва. Излейте върху яйчената смес и веднага разбъркайте, докато се смеси. Измийте съда и върнете крема обратно.
Загрейте внимателно, като разбърквате, докато сместа се сгъсти и стане гладък крем. Пресипете в купа и покрийте с фолио, за да не се образува коричка. Оставете да изстине.
Смесете изцедените от компота малини и половината от сладкото в съд и загрейте на среден огън за 5-10 минути, докато сместа стане течна. Дръпнете от огъня и охладете.
Намажете половината от резените блат с останалото сладко. Слепете ги с останалите резени и ги нарежете наполовина. Налейте от ликьора в широка купа, потопете всеки пандишпанов сандвич и подредете на дъното на съда, в който ще сервирате десерта, в моя случай чаши.
Изсипете отгоре малиновата смес, поръсете с натрошените бисквити. Излейте върху тях охладения крем, след което разпределете разбитата сметана върху него. Украсете с желираните малини и натрошените запечени бадеми и охладете за няколко часа.
Този десерт се консумира с удоволствие през зимните дни, когато ароматните плодовете се крият в бурканите като компот.