Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта, добавете олиото и бирата, а накрая постепенно - и пресятото с бакпулвера брашно.
Във форма за кекс (аз съм използвала тавата на старата бабина електрическа тенджера с металната чашка в средата, намазана с олио и посипана през цедка с брашно) разсипете равномерно сместа, като си оставите около една чаена чаша, в която разтворете добре супената лъжица какао и я добавете на тънка струйка, обикаляйки целия кекс.
Печете на 180 градуса с въртящ въздух (или на 200 без) не по-малко от 50 мин. След като сладкишът удвои обема си и се разпука, но не по-рано от 30-тата минута от печенето, намалете фурната на 160 градуса с въртящ въздух (или 180 без) и допечете.
Когато клечката за зъби, с която пробвате дали е изпечен, излезе суха, занулете градусите и оставете още 5 мин., после спрете вентилатора и открехнете вратата на фурната. След още 5 мин. извадете печивото и го оставете да изстине напълно.
Обърнете го върху подходящ поднос, залейте с изстиналата заливка. Тя се приготвя, като сварите пресните или замразени малини във 300 мл от водата със захарта, пасирате ги и добавите при непрекъснато бъркане на слаб огън разтвореното в останалите 100 мл вода 2 супени лъжици нишесте.
Със сгъстения и охладен крем залейте студения кекс. Може и без заливката, но с нея е по-сочен и ароматен. Ако вместо малини използвате къпини, резултатът също ще е отличен, но ще се наложи да ги претриете през цедка, защото техните семки са доста големи.
Кексът с малинова заливка е уникален, опитайте го.