Начин на приготвяне
Сварете картофите, след това ги намачкайте като за пюре. Към картофеното пюре добавете настъргания кашкавал, солта, бакпулвера или содата и брашното.
Омесва се меко и еластично тесто. Ако тестото се получи прекалено меко, добавете повечко брашно.
Разточете тестото и с кръгла форма (ринг) изрежете топки около 10 бр. или повече.
Върху средата на половината кръгчета сложете малко кашкавал и шунка, с другата половина празни кръгчета ги покрийте и притиснете по краищата.
В сгорещено олио, пържете от двете страни за около 5 минути или до добиване на златист цвят, след което ги оставете върху кухненска хартия, за да се изцедят от мазнината
Ако не обичате и не искате да ядете пържено, можете да запечете картофените кюфтета във предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.
Картофените кюфтенца с плънка са готови.