Начин на приготвяне
Пригответе си купички или чашки за крем карамел. Захарта за карамелизиране сложете в съд на котлона заедно с 1 с.л. вода.
Бъркайте докато се карамелизира, но не бива да прегаря. Разпределете карамела по дъното на чашките.
Разбийте яйцата с леко топлото мляко със захарта. По желание прецедете сместа, за да се получи гарантирано гладък крем карамел. Добавете ванилията и разпределете сместа в купичките.
Подредете купичките в дълбока тава, долейте вода до малко над средата на формите и сложете да се пече в загряна фурна за около 1 час.
Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва, защото крем карамелът става на шупли. При нужда по време на печене се долива още вода в тавата.
Поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за крем карамел, крем карамел с тиква или карамеленият сладкиш кодрит кадир.
Коментари
Имам обаче и въпрос - как да извадя крема от купичката без да се разпадне? Нали отгоре си прави коричка и залепва! Има ли някаква хитринка за изваждане в чинийка?