Начин на приготвяне
Фурната предварително се загрява на 170 градуса без вентилатор. Формата за кекс (кръгла и с дупка в средата, по-дълбока) се намазва с олио и се поръсва с брашно.
Брашното се смесва с бакпулвера. Яйцата се разбиват хубаво със захарта, докато побелеят и увеличат обема си.
Внимателно се добавят олиото и шоколадовият ликьор. Слагаме портокаловите корички заедно с брашното с бакпулвер и хубаво се разбърква. Отделя се 1/3 от тази смес и се добавя какаото.
Втората трета се сипва на дъното на подготвената форма. Върху нея се сипва какаовата смес и след нея останалото тесто. Пече се в предварително загрятата фурна за около 50 мин. и готовността му се проверява с клечка.
Когато изкарате пухкавия кекс от формата го поръсете с пудра захар и по желание декорирайте с портокалова кора.
Пухкавият кекс с шоколадов ликьор е готов.