Начин на приготвяне
В купа омесваме брашното, маслото и пудрата захар. След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме до получаване на хомогенна смес. Увиваме купата с прозрачно фолио и оставяме тестото в хладилник за 1 час.
Слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна темпратура на котлона. Добавя се и ваниловата есенция и се разбърква, докато черешите се варят.
Когато черешите започват вече да омекват, прибавяме разтвореното в лимоновия сок нишесте към черешите. Бъркаме до получаване на гъста смес.
След като сме готови, махаме съда от котлона, за да изстине. Изваждаме тестото от хладилника и го разделяме на две части (2/3 и 1/3). По-голямата я слагаме върху кръгла тавичка и я разстиламе с ръце като трябва всички страни да са покрити от кората.
Черешовото сладко се изсипва върху тестото за пая, като се внимава да не прелее над краищата на кората. Разточваме втората част от тестото за кората. Режем на лентички и подреждаме върху пая. С останалата част от тестото оформяте формички.
Аз го разточих и с формичка за курабийки изрязах тестото. Нареждат се върху върху готовия пай.
Намазва се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
Приказният пай с вишни и череши е готов.