Начин на приготвяне
Пресявам брашното заедно със солта и бакпулвера, добавям захарта, след това студеното масло и яйцето.
Омесваме, целта е да се събере тестото на топка, ако е много твърдо или на трохи се добавят лъжица две студена вода, ако е много меко - още брашно.
Полученото тесто слагаме в плик и прибирам за час два в хладилника да се охлади. След това разделям тестото на две частично по голяма и по-малка.
Голямата разточвам с диаметър по-голям от този на тавичката, в която ще пека (моята е 20 см), прехвърлям кората в тавата и оформям. Отгоре разпределям сладкото (в случая от круши), остатъкът от тестото разточвам, режа на ленти и оформям решетка върху сладкото.
По желание паят може да се намаже със жълтък. Пека на 180 градуса до готовност. Много лесен пай със сладко.
Забележка: Вместимост на моята ч.ч е 200 мл.
Коментари