Начин на приготвяне
За този лесен пай с ябълки захарта и яйцата се разбъркват добре на пяна.
Мазнината се затопля до каша.
Амонячната сода се разбърква с киселото мляко.
Брашното се смесва с ароматите и солта.
Ябълките се белият, режат се на малки кубчета и се задушават с маслото/маргарина, докато леко омекнат.
Към яйчната смес сипваме мазнината, киселото мляко и брашното. Меси се за кратко и оставяме готовото маслено тесто да престои на студено за 30 мин.
Разделяме го на 2, като едната част е повече от другата.
По-голямата топка тесто се разточва на кора с дебелина 1 см, покрива се дъното на голяма правоъгълна тава, отгоре се изсипват ябълките и върху тях се плете решетка от останалото тесто.
Аз го разточих на кора с дебелина 0.5 см и нарязаха ленти с ширина около 1 см.
Ябълковият сладкиш се пече на 180°C за около 30 мин.
По желание, след като е готов, ароматният пай се ръси с пудра захар.