Палачинки Сюзет - Crepes Suzette

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
20/01/2017
"Тези френски палачинки Сюзет са едно невероятно усещане за вкусовите рецептори."
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 348
  • Преглеждания за месеца59
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр. L
  • захар - 2 с.л. или 30 г кристал
  • сол - 1/4 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 240 мл
  • брашно - 220 г
  • масло - 40 г разтопено
  • масло - за пържене
  • газирана вода - 240 мл минерална
  • ПОРТОКАЛОВ СОС
  • захар - 67 г или 1/3 ч.ч., кристал
  • портокалов сок - 240 мл пресен
  • лимонов сок - 1 лимон - 60 мл
  • масло - 113 г на кубчета
  • ликьор - 66 мл Grand Marnier или Cointreau
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Палачинково тесто: В купа се смесва с тел за разбиване, яйцата, захарта, ванилията, солта. Сместа се разбива на ръка да се разпени хубаво. Добавяt се млякото и брашното. Разбърква се много добре, за да няма бучки.

Добавя се и разтопеното топло масло, но не и горещо, разбърква се и се прибавя минералната газирана вода. Разбива се до гладкост на тестото.

В тиган се затопля малка бучка масло и със силиконовата четка се разнася из дъното, като се хващат и стените му. Излива се един среден черпак от палачинковата смес, след като е готова от едната страна се обръща за още 1 мин.

Изваждат се и отново със силиконовата четка, която има достатъчно масло, се намазва самата палачинка. За всеки нов палачинков черпак първо се поставя бучка масло, която се разнася из дъното на тигана. За останалата смес се действа по същия начин. Готовите палачинки се сгъват на четвъртини.

Пoртокалов сос: Изстискват се около 3-4 по-големи портокала, също и един лимон. Смесват се.

Тенджера с дебело дъно се поставя на умерен котлон да се сгорещи. Изсипва се 1/3 от захарта и се оставя да се стопи и да се изсветли, добавя се нова 1/3 порция захар. Също се оставя да се стопи и накрая се добавя и останалата захар.

Оставя се да се карамелизира до хубав червено-златист цвят. Добавя се портокаловият сок заедно с лимоновия. Карамелът ще се втвърди, но при оставянето му на котлона и леко разбъркване той ще започне да се топи.

След това се добавя маслото на кубчета и се оставя да къкри на умерен котлон от 9-та степен на 4-5-та , за около 10-15 мин, да се редуцира.

В голям тиган се изсипва половин среден черпак от портокалово-лимонения сос и върху него се нареждат четвъртинките палачинки, като леко в по-дебелата им страна се застъпват.

Отгоре се заливат с всичкия сос и се оставят да къкрят за около 5 мин., за да се стоплят отново. Заливат се с ликьор и с помощта на горелка се фламбира /възпламенява/, за да изври алкохолът и да останат само ароматите му.

Сервират се веднага, поръсени с настъргана кора от портокал.

Източник: HomeCooking

Забележка: в момента не разполагах с портокали и съм ползвала мандарини, около 8 бр големи.

Тези френски палачинки Сюзет са едно невероятно усещане за вкусовите рецептори. Меки, сочни, фини, ухаещи и на портокал и на хубаво масло. Те трябва да се опитат, не може да се разкаже за вкуса, невероятни са, изпълнени с аромат на цитрус.

P.S. Качвам снимки, точно както съм ги приготвяла в тиган, заедно със соса от мандарини. За съжаление, не може да се види фламбирането, което се получава при изливането на ликьора, губи се в снимката.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар