Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Шоколадов козунак Слънце

Шоколадов козунак Слънце

ДарияДария
Новак
125612
Шоколадов козунак Слънце
Снимка: Дария
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
16
"Не жалете шоколада, защото колкото повече сложите от него, толкова по-вкусен ще стане козунака"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мляко - 180 мл
  • жълтъка - 2 бр.
  • суха мая - 8 г
  • масло - 30 г
  • захар - 70 г
  • сол - щипка
  • течен шоколад - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, налива се млякото в тенджера и се загрява до 30 градуса. Когато млякото е топло, добавете маята, 1 с.л. захар и брашно. Оставяте около 15 минути, за да се разтворят всички съставки и да се активират.

След това, в голяма купа, комбинирайте всички сухи съставки: брашното, захарта и солта.

Отделете жълтъците от белтъците. Когато жълтъците са готови, добавете ги с маслото и маята към купата със сухи съставки. Разбъркайте всичко с дървена лъжица.

Месете тестото около 7 минутки. Когато тестото стане гладко и малко лепкаво, сложете го в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло място. Нека да втаса за около 40 минути. Когато тестото е почти готова, можете да включите печката да се загрява на 180 ° C.

Разтопете шоколада. Замесете тесто за около 1 минута, след което го разделяте на 4 равни части. Разточете първата от четирите части. Тестото трябва да е около 2-3 мм. Поставете разточеното тесто върху парче хартия за печене. Вземете кръгла чиния и я маркирайте върху първия слой. Покрива се маркирания слой с шоколад.

Разточете още един слой. Поставете го върху първия и го маркирайте със същата чиния. След това, намажете маркираната част с шоколад. Процедурата се повтаря и със следващия слой.

Последния слой се слага и се покрива с чинията. Изрязва се излишното тесто около чинията с нож. Използвайте малка чаша да маркирате средата на кръга. Разделете тортата на четвъртинки - режете от маркирания кръг. Центърът трябва да остане непокътнат. След това разделете всяка четвъртинка на два равни части. И след това всяка осминка на 2 равни части. Получават се общо 16 равни части.

Вземете две части от тортата в двете си ръце и деликатно ги усуквате в противоположни посоки. Повторете процедурата с всички двойки.

Преди да сложите във фурната, намажете повърхността с белтъка. Пече се на 180 ° С за около 15 до 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: