Начин на приготвяне
В купа се прави закваската. Консистенцията е с гъстота на каша. Оставяме да шупне. В купа пресяваме брашното със солта.
Правим в средата кладенче и добавяме закваската, захарта, киселото и прясното мляко и олиото.
Замесваме гладко и меко тесто. Оставяме да втаса около 60-90 мин. Премесваме тестото, разделяме го на две.
Едната част разделяме на пет. Правим ги на топчета. Всяко топче разточваме на кръг колкото тавата ни. Мажем първата с масло, слагаме втората, пак мажем и така с петте.
Режем от средата на корите на 8, като разрезите не стигат до края. Прехвърляме триъгълника назад.
Прехвърляме в тавата. От втората половина оставяме малко топче за средата, а останалата част делим на пет и повтаряме всичко.
Третата част разточваме на кръг, мажем с масло и навиваме на руло. С ножица режем и прехвърляме едно резенче наляво, друго-надясно. Прехвърляме в тавата. Оставяме питата за около 20 мин. Разбиваме жълтъка с малко олио и 2-3 с.л. прясно мляко.
Мажем питката и поръсваме по желание мак или сусам. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около час. Питата слънце с 1 яйце е готова.